Zarzavat pentru iarnă-reţeta lui Constantin

Constantin spune:

august 5, 2009 la 10:23 pm modifică

Iată reţeta .Zău că îmi vine să o „patentez”.Poate fi folosită la aproape orice fel de mancare si toata iarna nu o sa aveti grija verdeturilor.Spor la treba!

RETETA DE ZARZAVAT PENTRU IARNA

INGREDIENTE

5 kg de rosii
1 kg de gogosari(copti,de culoare rosie)
1 kg de ardei gras(galbeni,verzi dar sa fie carnosi)
250 ml ulei
1 legatura mare de patrunjel frunza(cam cat apucati cu amandoua mainile)
1 legatura de marar (cam jumatate din cantitatea de patrunjel,o mână bună)
1 legatura de leustean
1 legatura de telina
1 plic mic de Delikat

MOD DE PREPARARE
1.Rosiile se oparesc(pentru cine nu stie :scufundand cateva zeci de secunde rosiile in apa clocotita pielita acestora crapa si se pot decoji foarte usor),se decojesc,se toaca(puteti incerca si la robot dar eu le toc cubulete) si se pun pe foc(la foc potrivit) in vasul cu ulei.Folositi un ceaun sau un alt vas care sa nu lipeasca.
2.Curatati ardeii si gogosarii si taiati-i cubulete(sau asa cum ii puneti de obicei in mancare).Adaugati ardeii si gogosarii tocati peste rosii.Amestecati si treceti la verdeturi.
3.Alegeti si spalati verdeturile foarte bine si tocati-le cat va place de marunt.Cat faceti treaba asta mai amestecati din cand in cand in vas.Cand ardeii au devenit sticlosi adaugati verdeata tocata.
Din acest moment amestecati mai des sa nu se lipeasca si mai fierbeti pana cand si verdeturile sunt gata .Spre final adaugati plicul de Delikat.Daca nu vreti sa puneti Delikat adaugati sare dupa gust,deci ca la o mancare obisnuita, nu mai mult.Se pune fierbinte in borcane fierbinti si se capseaza.Se acopera cu perne(pernuţe,pături,plapume,pilote,bunde,bundiţe,etc :) )
si se lasa sa se raceasca.GATAAAA.POFTA BUNA !

*Ar trebui sa va iasa cam 4 borcane de 800 de grame sau 8 – 9 borcane de 400 de grame in functie de cat de zemoase au fost rosiile.In functie de cat de mult gatiti, 2 portii din aceasta reteta ar trebui sa va ajunga pentru o iarna.De fapt se poate folosi in orice anotimp.
*Daca vreunul din zarzavaturi nu va place il puteti elimina sau puteti adauga altceva,orice credeti ca va place sa puneti in mancarurile dumneavoastra.
*Proportia dintre cantitatile de zarzavaturi este ca la o mancare obisnuita:patrunjel mai mult,marar mai putin,leustean mai putin si telina si mai putin.

UpDate 17 AUG 09 :

COMPONENTEROSIILEGALBENE

GOGOSARIS6303239VERDEATA

CONSERVA DE LEGUME CU FRUNZE

UpDate  19 AUG:

zarzavat pe iarnaAu iesit 11 borcane de 380 si 4 de 720.Mancarica e buna.In ziua in care am pregatit-o nu aveam garnitura la muschiuleti si ea,mancarica asta, a tinut foarte bine de garnitura.Eu am pus totusi Delikat,dar nu mult.

Simt ca va fi o iarna grea,dupa cate preparate fac eu.Ce sa fac,ca doar nu dau banii pe ele,desi sunt ieftine si-n piata.

54 Responses to Zarzavat pentru iarnă-reţeta lui Constantin

  1. Pingback: Reţeta lui Constantin,Ilustrată « Elisa-gradina mea de vis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.