Fizica- lectia nr. 4

Aceste lectii, ale  mele,  nu-s lectii din manuale scolare, nu contine fiecare cate un subiect ci sunt moduri de invatare a fizicii,  moduri pe care eu le-am numit modele. Trebuie citit in ordine de la lectia nr 1 la aceasta ,  lectia nr. 4,  pentru ca asa este rostul.

Am aratat cum se rezolva primele doua modele de  invatare, adica a) sa se defineasca  si b)  sa se demonstreze/ deduca in postarileprecedente ce se gasesc la categoria ” Ne  place fizica”. Acum trebuie sa vedem ce este de retinut dupa ce am facut deducerile, demonstratiile, desigur ca rezultatele acestora trebuie retinuite.  Asa vom continua cu modelul  c) Sa se scrie indicand denumirile marimilor care intervin   si cu  d)  Sa se enunte ( am inversat c) cu d) fiindca acum mi se pare ca intai trebuie sa stii relatia matematica data de modelul „sa se  scrie” si apoi poti enunta ) . Aceste rezultate se vor intipari in minte doar daca am  rezolvat modelele precedente.

c) Sa se scrie indicand denumirile marimilor care intervin :  expresia energiei cinetice a punctului material, expresia energiei potentiale  gravitationale, ecuatia miscarii rectilinii uniforme, legea lui Ohm pentru o portine de circuit, etc.

Deoarece nu am caractere latine pe tastatura si este dificil sa scrii o formula,  care le contine,  in cuvinte am ales mai putine exemplificari. Dar, cred ca este sufiecient, pentru exemplificare, una singura.

Expresia energiei cinetice a punctului material : Ec = mv”/2, unde m- masa, v- viteza  si( ” ) – este indicele 2 care exprima la patrat – voi veti scrie 2

Expresia energiei potentiale gravitationale : Ep = mgh, unde m este masa corpului aflat in camp gravitational, g este acceleratia gravitationala = 9,8 m/s la patrat si h  este inaltimea la care se afla punctul material fata de suprafata Pamantului

Ecuatia miscarii rectilinii uniforme : x=x0 + v(t-t0), in care x- coordonata de pozitie la momentul „t”, x0  – coordonata de pozitie la momentul t0,  v-  viteza constanta a punctului material

Legea lui Ohm  pentru o portiune de circuit :  I = U/R, unde I – intensitatea curentului electric ce trece prin acea portiune de circuit,  U – diferenta de potential dintre punctele intre care se afla acea portiune de circuit,  R –  rezistenta electrica a  acelei portiuni de circuit electric

Observatie :  acest model se rezolva  scriind formula ceruta si precizand denumirile marimilor care intervin. Asta este necesar pentru ca sa ne dovedim noua ca stim ce inseamna fiecare litera dintr-o formula, fiecare litera reprezentand un simbol pentru o marime fizica . Este foarte important sa nu memoram mecanic formulele ci sa le stim asa, in cuvinte care exprima marimile fizice si relatia dintre ele (produsul, suma,  la  patrat,  etc )

am folosit ” pentru indicele 2 ca exponent.

Important este sa scriem frumos, nu mazgalim niste formule pe care nu le vom intelege peste doua luni, ci scriem frumos, ingrijit, intai formula apoi dedesubt insiram marimile cu denumirile lor. Clar, scurt si corect.  Cand recapitulam ne va fi de mare ajutor, dar si la fiecare lectie.

Vreau sa va spun ca nu trebuie sa scrieti titlul lectiei din care ati luat acele formule, fizica se invata prin lectii si se foloseste, adica uzam de ea,  dupa multimea fenomenelor care sunt implicate intr-o  problema.

Aceste formule,  impreuna cu cele de definitie (aveti grija, aici nu introducem formule de definitie )  le  vom folosi la rezolvarea problemelor.

d) Sa se enunte : legea atractiei gravitationale,  principiul intai al termodinamicii, regula mainii stangi pentru determinarea sensului fortei electromagnetice, legea dezintegrarii radioactive.

Se enunta legi, principii, teoreme,  reguli. Am ales doar patru exemple fiindca eu consider ca este suficient,  toate celelalte se enunta cu rigurozitate, corect, asa cum scrie in manual (nu in caietul de notite fiindca acolo ati putut omite vreun cuvant si astfel fraza sa nu capete sens,  ori invatarea pe de rost, fara sa intelegem enuntul,  este de prisos).

  Legea atractiei universale se enunta astfel:  Forta cu care se atrag reciproc doua corpuri,  de mase m1 si m2,  din univers este direct proportionala cu produsul maselor corpurilor si invers proportionala cu patratul distantei dintre centrele lor. (dupa formula         F= k m1m2/r” ).

 Principiul intai al termodinamicii se enunta astfel : Variatia energiei intrene( DU)  a unui sistem termodinamic este egala cu suma actiunilor exterioare [Q+(-L)],   dupa expresia  DU = Q – L. Observam ca spunem suma si in expresie pare ca este diferenta, dar asta pentru ca lucrul mecanic primit de sistem din exterior este negativ si lucrul mecanic efectuat de sistem spre exterior este pozitiv. O sa revin asupra marimilor termodinamice si semnelelor  pentru a explica ceea ce cred eu ca este mai greu de inteles .

Regula mainii stangi pentru stabilirea sensului fortei electromagnetice : se aseaza palma stanga de-a lungul conductorului astfel ca degetele sa indice sensul curentului electric prin el si liniile de camp magnetic sa intepe palma. atunci degetul mare departat indica sensul fortei electromagnetice (forta cu care este actionat un conductor liniar parcurs de curent electric atunci cand se afla suspendat intr-un camp magnetic uniform) .

Legea dezintegrarii radioactive : Numarul de nuclele, ale unei substante radioactive,   ramase nedezintegrate   scade exponential in timp. (conform expresiei legii dezintegrarii  N=N0 e (la puterea – lambda  t)

Deci,  este bine de stiut enunturile legilor, principiilor, regulilor  pentru ca ele pot fi subiecte de extemporal, de teza sau de examen. Iar regulile ne ajuta sa stabilim ceva de care depinde rezolvarea unei situatii dintr-o problema sau la raspuns, la tabla. Sper ca in  scoala de azi se mai practica scoterea la tabla, ascultarea. Eu cred ca din aceasta interactiune intre profesor, elev la tabla si clasa se invata enorm de mult si se retine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.