Alte conserve, alte murături

Ieri mi-am luat pauza de distractie, adica sa plec de acasa,  oriunde,  pentru mine este distractie, chiar si pe strada, cu bicicleta. Dar am avut o directie bine stabilita ,  la florarie.

Terminasem curatenia in sufragerie, pe pervazul exterior erau muscate ce  n-au inflorit deloc fiind la semiumbra, sub cires, asa ca le-am luat jos sa sterg de  praf si de  paienjeni si….ce frumos ar sta acolo niste flori colorate diferit si trainice, care sa  stea asa pana la iarna.

Cum ce flori sunt astea, nu-s artificiale ci crizanteme. Da, acum ma uit la ele de cateva ori pe zi si-mi incarc „nervii” ca sa  pot continua treaba.

Alta destinatie a fost piata,  vinete si gogosari de cumparat pentru reteta aia pe care am vazut-o in mai multe locuri dar si la Alexandra. Si conoipida, vai cat este de sanatos sa mananci, macar o data pe…saptamana,  conopida! Mai trebuie sa repet figura c-am uitat sa-mi iau miere de albine.

Eu m-am abatut nitel de la reteta originala, nu am folosit decat jumatate de  litru, chiar mai putin, de ulei la prajitul vinetelor. Le-am taiat rondele groase, cat o grosime de deget gros si le-am prajit asa cum prajesc eu vinetele,  in ulei putin,  atat cat sa-l absoarba feliile din tigaie. Apoi intorcandu-le pe cealalta parte ele lasa uleiul necesar. Cateodata am mai completat,  insa cand le-am scos din tigaie nu curgea, dupa  ele,  uleiul, erau chiar uscate,  insa destul de moi.

Inca ceva am modificat,  am curatit vinetele zebra,  adica nu complect  si astfel rondelele nu se  destrama , raman discuri si cand le introduci in borcan. Am avut 2 kg de  gogosari si 2,5 kg de vinete,  deci jumatate de  portie,  la care am facut un bait din jumatate litru de apa si tot atat   otet, o lingura de  sare si 8 de zahar,  piper boabe si foi de dafin. Astfel, gogosarii,  taiati in patru si apoi fiecare sfert,  iarasi,  in trei,  i-am oparit destul de bine,  adica nu cateva  minute ci mai multe,  fiindca aveam gogosari grosi in pulpa,  ceva de  vis,  asa i-am nimerit. Am montat borcanul,  primul cu straturi alternative de vinete si gogosari,  cu catei de usturoi printre ele si apoi am turnat zeama . De fapt, ca sa intre mai usor am turnat treptat zeama,  pe masura ce aranjam straturile.

Acum observ ca nu mai am destula compozitie pentru celalalt borcan de 2 litri, asa ca am recurs la un compromis,  adica straturile le-am facut din trei feluri: vinete,  gogosari si conopida. In final au stat 25 minute in bain marie si cand se vor raci le voi poza si adauga la postare. Apoi mi-a ramas conopida (am desfacut doua) si ma gandeam sa mai iau de la mine niste ardei/gogosari sa mai fac un borcan de 720 ml. Of, de s-ar putea face si muraturi din piersici!!!! Dulceata de piersici sta la racit, o sa  scriu alt post cum am facut-o anul acesta.

14 Responses to Alte conserve, alte murături

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.