Bine ne-am regăsit impreună, dragii mei!

Mă uit in catalog, numai note de nouă si de zece. Ma uit la voi si am o singura intrebare: cum ați putut voi invăța, de note mari, la toate materiile?Cum?!

Caci fizica nu-i o insiruire de legi, principii, teoreme si reguli si nici matematica nu-i o insiruire de numere si cifre si adunări, scăderi, derivate si integrale. Si nici chimia nu-i facută din formule chimice, geografia nu-i ape, munti, văi si dealuri si nici biologia nu-i despre neuroni, celulă si osmoză.

Fizica este despre caldură si curent, difuzie si dezintegrare , fuziune, ciocniri si explozii si despre atracție – si respingere – despre miscarea omului cu trenul si avionul, cu automobilul si cu navele maritime. Fizica este despre om, căci, dacă omul n-ar fi fost, astea toate nu erau posibile cum nu este posibilă intoarcerea in timp. Toate vehiculele astea ne duc spre viitor, niciunul nu poate, fie cât de mare viteza lui, sa se intoarca in timp. Pentru că timpul, dac-ar fi să-l materializez, ar semăna cu o pâine rotundă, mai mică sau mai mare după cum este viața fiecăruia dintre noi. Si, asa cum , după ce fărâmi pâinea răman firimiturile „componente” care niciodată nu se mai pot preface la loc in pâinea initială, asa e si timpul rotund si compact facut din firimituri de timp care inseamnă momente de viată si in final se depozitează in discul hard al fiecaruia dintre noi. Timpul fărâmat sau fărâmițat inseamna amintiri, adică trecut . Nu pot sa călătoresc in timp inapoi să mă regăsesc pe mine de douăzeci de ani, nu este logic să se poată asa ceva. Este singura SF care nu va avea niciodata echivalent in realitate. Dar cat de frumos este sa visezi! Fizica este despre miscarea vehiculelor dar si despre miscarea electronilor, fie dezordonat, fie ordonat, despre acele miscari numite tranziții cuantice din care rezultă lumina – fotonii- si despre acele miscări ale moleculelor din care rezultă clădura fară de care noi toti nu am fi fost si  nu am supravietui. Lumina, caldura, energie si drept consecinta, viata, adica biologie.

Chimia este despre iubire si ură. Căci din iubire se leagă doi atomi de hidrogen cu unul de oxigen si se formează molecula de apă. Cine ii aduce alături si-i unesete pe viață, dacă nu iubirea, caci ei sunt diferiți, nu se atrag si nu se resping, doar se leagă pe viață asa, cate doi cu unul de alt gen/fel. Iar dacă se aduc alături atomi care nu se iubesc, explodeaza. Explozia este rezultatul urii. Nu, chimia nu-i despre formule. La fel cum ne intrebam de ce nu se transformă si astăzi maimuța in om, asa ne putem intreba de ce nu se mai formează si astăzi molecula de apă, căci, se stie, cantitatea de apă din univers este constantă. Filozofie?

Matematica este despre infinit. Căci, doar inteligența nelimitată a omului a creat-o si cine poate ințelege ce-i acela infinit, acela ințelege si matematica. Univers, matematică, gandire, timp si spațiu si filozofie. Aici am o mica dilemă, timpul ocupa spațiul sau spațiul ocupă timpul? Care intră in celălalt ? Miscarea modifică spaițul si asta se intamplă in timp. Inseamnă că timpul si spațiul sunt elemente fundamentale ale universului, desi abstracte, ele se regasesc in cele patru componente ale lumii materiale: pămant, apă, aer si foc. Dar nu este oare interesant ca cea mai mare parte din univers este plină cu vid? Un fel de-a spune, plină,  adica este gol de materie substanițală. Pană si in interiorul atomului care compune corpurile solide, le ții in mană si nu-ți dai seama ca acel corp este mai mult gol decat plin. Deviația particulelor alfa trimise pe o foiță de aur a demonstrat ca mai toate  trec nedeviate prin atomi, nu se intalnesc cu nimeni, nu se ciocnesc decat foarte puține dintre ele (cu nuclee – asa s-a aflat depre dimensiunile infinitezimale ale nucleului atomic). Nu-i bizar? Te uiți la un obiect, il vezi compact si plin si, cand colo, el este mai mult spatiu gol. Dar trebuie sa privesti cu un microscop electronic ca sa vezi asta. Asta e matematică (calcul diferențial), e fizică (ciocniri, secțiune eficace) sau este filozofie?

Biologia este despre viată. Filozofia este despre cum să-ti trăiesti viata. Fizica, despre cu cine sa interactionezi, chimia, despre pe cine sa iubesti, geografia despre unde sa umbli in spatiu si timpul tau si mai spuneti-mi alte materii de scoală pe care voi, dragilor, le-ați invățat la nivel superlativ. Limbile străine, da. Dar putem spune ca fiecare materie este o limbă străina fiindcă are vocabular propriu, notiuni specifice fară de care nu ai intelege nimic din ce scrie in cartea de scoala. Invățați-i pe copii sa inceapă cu inceputul, in orice ai de invățat, desi cere timp, incepe doar cu inceputul. Orice treaptă săltata in mod fraudulos cu rânjetul pe buze (cât de jmeker is io ca i-am fraierit pe ăia 😉  ) le va da bătai de cap in etapa următoare.

Acum o sa strig catalogul si incep prin a numi profesorii care v-au indrumat, urmărit, invățat, corectat, notat,  premiat si iubit.

SA VA FIE BINE ORIUNDE ATI FI!

(acest text, ca si toate celelalte de pe acet blog, este proprietate privata si nu poate fi copiat si insusit )

6 Responses to Bine ne-am regăsit impreună, dragii mei!

 1. Bună seara, dragă Elisa
  Îmi place mult ceea ce ai scris. Este adevărat că toate materiile se leagă între ele aşa cum Creaţia cuprinde absolut tot ceea ce ne înconjoară. E păcat că mulţi tineri elevi au impresia că li se predă degeaba unele materii şi că nu le va folosi niciodată. Dar mai târziu, poate prea târziu, îşi dau seama (sau nu) că nu au înţeles nimic din cuvântul Viaţă. Profesoara de matematică ne spunea că această materie e în strânsă legătură cu nivelul de gândire şi exprimare a cuvintelor tale. Şi da, este perfect adevărat, am observat asta.
  Da, adevărat, cere timp, minim 4 ani pentru a aprofunda orice materie. Am observat de-a lungul timpului că până şi o cât de mică afacere are nevoie de minim 4 ani pentru a începe să meargă. Patru ani de muncă asiduă şi conştiinciozitate. E curios că inclusiv sistemul de învăţământ e gândit astfel. Trei-patru ani suntem educaţi exclusiv de părinţi, 4 ani la grădiniţă, 4 ani în ciclul primar, patru ani la cel gimnazial, 4 ani de liceu, 4 de facultate….
  ” Orice treaptă săltata in mod fraudulos cu rânjetul pe buze (…)” înseamnă probleme majore în autocunoaşterea individului, pentru că, inconştient, îl va depersonaliza şi nu va mai şti cine este, nu va mai şti cum şi pentru ce să dea din coate, nu se va mai dezvolta. Va fi exact ca un alpinist neexperimentat care se trezeşte brusc pe Everest. Sigur nu va supravieţui.
  Dacă nu ai mintea pregătită să fii la înălţime nu ai cum să nu te prăbuşeşti.
  A face o şcoală doar pentru diplomă, neprofitând de cunoştinţele pe care le poţi acumula în timpul acela din viaţa ta e ca şi cum ai cumpăra o ciocolată belgiană scumpă, doar pentru ambalaj şi ai arunca conţinutul la gunoi.

  Ca o paranteză. Profesoara mea de fizică din liceu îmi punea note pe care nu le meritam pentru că mă simpatiza foarte mult. Iar eu, în loc să învăţ la materia dumneaei pentru a-i mulţumi într-un fel, profitam de acest „noroc”. Acum îmi pare rău, am mai îmbătrânit şi înţeleg viaţa altfel faţă de atunci când eram elevă. Aş fi vrut să îi spun dar nu mai e… Şi am rămas cu nostalgii…

  Noapte bună Elise!

  • Dorina, bine ne-am regasit! Vara-i pe sfarsite, munca ta si a voastra continua si sper ca nu te extenuezi, sper ca-ti iei si concediu ca altfel, intram obositi in iarna. Ai avut un an bune cu recoltele? Le-ai putut valorifica? Daca ai multumire, treaba o vei lua de la’nceput ca asa-i viata, ciclica.
   Multumesc de vizita. Ai dreptate in tot ce spui. Ne mai auzim. Cu drag…

 2. Bună seara Elisa,
  Vara e pe sfârşite, da, calendaristic vorbind…dar canicula continuă iar seceta ne termină din toate punctele de vedere. Toate plantele strigă după ajutor iar irigaţia e degeaba…. aerul arde.
  „Seceta a ucis orice boare de vânt
  Soarele s-a topit şi a curs pe pământ (…)- Nicolae Labiş
  Dar mergem înainte, asta e, anul trecut ne-au stresat ploile, anul acesta seceta şi temperaturile prea ridicate. E binişor zic, ca să nu îl mânii pe Dumnezeu, dar e loc şi de mai bine.
  O seară frumoasă şi o noapte liniştită îţi doresc!

 3. Dezvoltarea gandirii abstracte -fericiti cei care au inteles ca aceasta este cheia oricarui parcurs scolar.

  • Dezvoltarea gandirii era obiect de clasa intai, cand era fiul meu copil, parca, nu? Ea implica si gandirea abstracta insa in ciclul secundar al scolii generale, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.