Mazărea

* Mazarea se seamana cat mai devreme  posibil, la inceput de martie sau chiar si mai devreme daca este vremea favorabila.

* Mazarea are soiuri pitice si soiuri de talie inalta.

* Mazarea se seamana in locuri semiumbroase,  fiindca,   daca o prinde caldura mare si soarele puternic de vara se usuca inainte de a fi culeasa.

* Mazarea se seamana in randuri, asa ca morcovii, nu bob cu bob, deasa fiindca daca este rara se usuca inainte de a o culege pentru boabe.

* Mazarea, dupa ce rasare, se praseste pentru a afana pamantul.

* Pentru mazare se construieste un spalier pentru ca ea este planta agatatoare si se urca peverticala in functie de soi, la 1,5 metri sau la 2,5 metri.

* Mazarea se poate urca pe un gard din plasa de sarma, deci poate fi semanata pe langa un astfel de gard,  la (10-15) cm de el.

* Se uda, daca nu ploua,  fiindca mazarei ii trebuie destul de multa apa.

* Cand ajunge la primul rand de sarme,  instalate pentru sustinere,  se musuroieste, adica se ridica pamantul pe langa fir, ca sa o tina dreapta, sa nu se lase pe pamant.

* Daca ploua torential si musuroiul se distruge se reface, dupa ce se svinta pamantul, inca o data. Ideea e sa ramana asa pana la sfarsit.

* Se intind sarmele pentru spalier treptat pe masura ce plantele cresc ca sa aiba de ce sa se agate.Nu se manevreaza fiindca are tulpinile goale in interior, ca paiul si fiind foarte fragila se indoaie si se strica.

* Daca unele frunze se pateaza in alb si se deformeaza , se stropeste cu ceva, cu piatra vanata, uneori.

* Mazarea de boabe se culege cand pastaia este plina, insa, nu dupa ce s-a maturizat bobul, ci cand se striveste usor intre degete si cand se poate manca cu placere si  cruda.

* Se culege treptat, pe masura ce se formeaza boabele, nu toata deodata (atunci unele vor fi uscate si fainoase si altele crude si bune),  deoarece, cand se gateste,  este bine sa avem mazare de aceeasi varsta in cratita, sa se faca in 10 minute (cel mult).

* Vrejii  de mazare, dupa cules, se ingroapa in pamant ca ingrasamant natural (bogat in azot).

* Daca o mananca melcii se presara cenusa pe  pamant, langa firele  tulpinilor ei.

* Pe  mazare nu trebuie sa o  prinda caldura mare din luna iulie neculeasa, de aceea se seamana atat de dinvreme. Ea nu sufera de frig daca,  dupa ce am semanat-o,  mai vine o ninsoare.

9 Responses to Mazărea

 1. Foarte eficient sistemul tau de prins mazarea. Pe nici un metru latime ai patru randuri, sau asa imi pare din poze. Ai flori la ea?
  Am pus si eu prima data, e inalta cam pana la genunchi si are deja multe flori si destul de multe pastai formate, de 3-4 cm. Mi se pare cam repede, ma asteptam sa creasca mai inalta inainte de a produce.

  • NIK,
   soiul tau este pitica timpurie, am avut si eu intr-un an din aia, o parte.
   La asta a mea abia de cand am facut pozele a aparut prima floare, acum are mai multe, dar nu este inca floarea toata la primul nivel (caci face pe nivele )
   Nik, nu am 4 randuri, doar 2, eu tot asa pun, 2 randuri si imi ajunge fiindca facea multe-multe pastai. Am avut pana acum, nu demult, boabe congelate.
   La congelator, am uitat sa scriu, am pus-o cruda (daca ai aparat de vidat e mai bine.

 2. Eu asa samanta am gasit sa cumpar. E cu bob zbarcit.
  Am mai pus un soi de la Agrosel, dar nu a prea iesit, doar ici-colo.
  Soiul pitic nu ti-a placut de nu l-ai mai cultivat?

  • Pai, bobul e zbarcit de uscat ce este, cand le-ai semanat, nu?
   Eu prefer soiul intermediar, cam de 1,5 metri inaltime (caci este si de 2,5 mwtri ) fiindca este mai spornica.
   Cea pitica face toata deodata pastaile si apoi gata, o scoti afara si pui altceva in loc, e buna si asta si dulce.
   Daca nu ai mai cultivat mazare ai grija sa nu lasi sa se prea maturizeze boabele caci devin fainoase, mai crude sunt bune. De aceea se culege treptat, pe masura ce se rotunjesc pastaile.

 3. Soiul meu asa se si numeste, soi cu bob zbarcit, din Ungaria. Soiul tau cum se numeste, cel de 1,5m, de la ce firma ai samanta?

  • Mazare de gradina de la UNISEM
   Specia PISUM SATIVUM L (pisum sativum este specia mazare, iar L poate este inaltimea- o fi mic, mediu, lung si foarte lung – ca la…ma rog, lenjerie 😀 )
   Astea-s toate informatiile de pe plic.

 4. Foarte precis, multumesc. Eu nu am intalnit Unisem, doar Agrosel, o sa mai caut la anul.

 5. E foarte frumos sentimentul de a-mi culege mazarea crescuta de mine, dar care s-a cam estompat atunci cand am inceput sa desfac fiecare teaca in parte pentru a scoate boabele.
  Sti cumva vreo metoda mai productiva? Ca altfel imbatraneste mazarea in teci pana le termin.

  • Stii, Nik, noi nu o culegem toata deodata ci treptat si de fiecare data cate-un cos (pus in sidebar in blogul Elisa 1, si o desfaceam deodata. dintr-o singura claca (era treaba sotului meu uitandu-se la televizor).
   Nu, nu am alta medoda, doar ca o rupi la capatul cu codita, tragi ata pana la celalalt capat al pastaii si apoi ea se deschide singura, astfel, cu degetul mare se trece prin interior si desprindem bobitele, asta daca nu-s , deja, desprinse.
   Cand bobitele sunt toate desprinse inseamna ca-i prea maturizata si fainoasa si noua nu ne place asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.